לפרטים נוספים
שתלים דנטליים: מהן אפשרויות הטיפול במצבים מורכבים?
לעיתים מי שזקוקים להשתלה דנטלית נתקלים בקשיים לבצע אותה בשל מחסור בעצם הלסת. אחד הפתרונות לכך הוא שימוש בשתלים זיגומטיים שנקודת העיגון שלהם היא עצמות הלחיים
עד לפני כ-250 שנה תוחלת החיים הממוצעת של בני האדם עמדה על סביבות גיל ה-40. בפרק חיים מצומצם זה שיני האדם הצליחו לעמוד בעומס ובשחיקה היומיומיים מבלי שהאדם יאבד אותם. הזינוק המבורך בתוחלת החיים במאה השנים האחרונות הוביל מצידו לבעיה חדשה - שיני האדם לא עמדו בעומס השימוש המתמשך בהן, בעששת ובמחלות חניכיים שונות, ואנשים רבים איבדו ומאבדים גם כיום את שיניהם ככל שהם מתבגרים, ובדרך זו איכות חייהם יורדת פלאים.
הפתרון האופטימלי כיום לאיבוד שיניים הוא שתלים דנטליים. בצורה מופשטת ניתן לתארם כברגים המחליפים את שורשי השיניים שאבדו ועליהם מודבקת או מוברגת מערכת שיניים חלופית. "הבעיה העיקרית היא שכאשר אדם מאבד את שיניו, האובדן המשמעותי אינו רק של השיניים, אלא של העצם הנושאת את אותן שיניים, המכונה העצם האלבאולרית, ההולכת ומתכלה", מסבירה ד"ר הילה קליין, מומחית לכירורגיית פה ולסת. "התוצאה היא צמצום הולך וגדל של עובי עצמות הלסת, שלאורך זמן עלול להגיע למצב של מחסור קיצוני שאינו מאפשר בכלל השתלת שתלים דנטליים כיוון שאין להיכן להחדיר אותם".
"יתרה מכך", מוסיפה ד"ר קליין, "במצב בו האדם מחוסר שיניים, הפרופורציות בין הלסת התחתונה ללסת העליונה משתנות בצורה דרמטית. הלסת העליונה, הגדולה יותר במצב רגיל, מאבדת מנפחה והופכת לקטנה באופן יחסי ללסת התחתונה, דבר המשפיע גם הוא על היכולת לשחזר את השיניים שאבדו על ידי השימוש בשתלים סטנדרטיים".
מהן האופציות הטיפוליות במצב כזה?
"קיימות שתי שיטות טיפול עיקריות: בשיטה המורכבת יותר ניתן לנסות להחזיר את נפח העצם שאבדה ללסת העליונה. בדרך זו נאלצים לבצע השתלות עצם נרחבות מאוד בכדי ליצור בסיס להשתלת השיניים ולפעמים אפילו להזיז את הלסת ממקומה על מנת לקבל את הפרופורציות הנכונות בין הלסתות ולהחזיר את הלסתות לממדים הנורמליים שלהן. הבעיה היא שמדובר על הליכים כירורגיים מאוד מורכבים עם זמן קליטה ארוך, החלמה ממושכת, וכאבים לא מועטים. אם נתעלם מהפן הניתוחי, תקופת ההחלמה איננה קצרה ובעת הזו המטופל יהיה ללא שיניים או שיצטרך להשתמש בשיניים תותבות נשלפות".
"יש אנשים שבמצב הזה היו מתפשרים על שיניים תותבות נשלפות וירידה באיכות החיים, אבל לאורך זמן זהו פתרון גרוע. כפי שאמרתי, הלסתות משתנות כאשר הן מחוסרות שיניים ותהליך הספיגה הוא פרוגרסיבי ומגיע עד לכדי מצב בלתי הפיך בו הלסת מצטמקת כל כך עד שהאדם לא יוכל בעתיד להשתמש גם בתותבות הנשלפות וייאלץ להמשיך לחיות ללא שיניים כלל. לעיתים, עקב מחלות חניכיים או הזנחה מתמשכת זה יכול לקרות גם לאנשים צעירים ובריאים בסביבות גילאים 40-50 ובוודאי שחיים ארוכים ללא שיניים אינם מהווים אופציה עבורם".
מהי האופציה השנייה לטיפול במצב בו יש אובדן עצן ניכר בלסת העליונה?
"יש גישת טיפול ייחודית שהולכת וצוברת תאוצה: בגישה זו לא מנסים לשחזר את נפח העצם שאבד, אלא עוקפים את הבעיה על ידי שימוש בשתלים זיגומטיים. אלו הם שתלים, שדומים לשתלים הדנטליים הרגילים, אך הם ארוכים יותר בצורה משמעותית כיוון שנקודת העיגון שלהם אינה עצמות הלסת העליונה אלא לעצמות הלחיים (עצמות הזיגומה), ומכאן שמם.
"יתרונן של עצמות הלחיים הוא בצפיפות העצם הגבוהה שלהן יחסית לעצם האלבאולרית (שכאמור נושאת את השיניים), אליה מחדירים בד"כ את השתלים הדנטליים, המאפשרת להן לעמוד בעומס של השתלת כל מערכת השיניים על בסיסן. יתרון נוסף הוא העובדה כי הטיפול קצר יחסית ובתוך יום ניתן לסיים את ההשתלה ולהעניק למטופל שיניים שאינן נשלפות. זוהי מהפכה של ממש עבור כל אותם אנשים הסובלים ממחסור קיצוני בעצמות הלסת העליונה, היכולים כעת לעבור השתלת שיניים ביום אחד ולחזור לתפקוד מלא ממש כמו אנשים שעברו השתלת שיניים רגילה ללא מחסור בעצמות הלסת".
ומה בנוגע לפרופורציות של הלסתות, זה פותר גם את הבעיה הזו?
"כן. מערכת השיניים המוברגת על שתלים אלו מחזירה באופן מלאכותי את הפרופורציה הנכונה בין הלסתות".
מדובר על הליך מסוכן?
"לא, זה אינו הליך מסוכן, אך מדובר בהליך מורכב יותר מהשתלת שיניים רגילה ולכן מומלץ לעשות את הניתוחים האלו אצל רופאי שיניים ספציפיים, שמכירים את האנטומיה של הפנים מניתוחים בעצמות הלחיים או מניתוחי טראומה בפנים המהווים חלק מהכשרתם ועבודתם היומיומית. עובדה זו מאפשרת להם לעשות את ההשתלה המורכבת ולמקם את השתלים באזור אנטומי מורכב בצורה הטובה המקצועית ביותר עם הפחתת הסיכון לסיבוכים".
"ההשתלה מתוכננת מראש באופן ממוחשב על גבי צילום הסי.טי של המטופל. בצילום הזה אנחנו רואים את מבנה הפנים בצורה תלת ממדית, המאפשרת לנו להחדיר לאחר מכן את השתלים בצורה המדויקת והאופטימלית ביותר ולפתור בעיות מראש, אם ישנן כאלה".
עד כמה הטיפול הזה חדשני?
"השתלים הזיגומטיים היו קיימים בעבר בפורמט מעט שונה. בשנים האחרונות, בייחוד עם התפתחות טכניקות ההדמיה הכוללים ניתוח מקדים ממוחשב על גבי צילום הסי.טי, הטיפול הפך ליותר נגיש עם דיוק רב יותר ואחוזי הצלחה גבוהים יותר. מדובר על בשורה של ממש עבור אותם מטופלים הסובלים ממחסור משמעותי בעצם".